Revolucioni grek 1821 dhe krijimi i Europës Moderne

2,200 L

Një histori se si shtetarët u pajtuan me një forcë edhe më të fuqishme se ata vetë – forcën e nacionalizmit – ky është mbi të gjitha një libër për mënyrën sesi njerëzit vendosën ta shihnin botën e tyre ndryshe dhe, me një kosto shpesh të tmerrshme për veten dhe familjet e tyre.

SKU: 97899283414711 Kategoria

Në vitet e rraskapitura, represive që pasuan humbjen e Napoleonit në 1815, kishte një shkak që erdhi të nxiste individë të panumërt në të gjithë Evropën dhe Shtetet e Bashkuara: liria për Greqinë. Libri i ri i mrekullueshëm i Mark Mazower rikrijon një nga ngjarjet më bindëse, të pamundura dhe më domethënëse në historinë e Evropës moderne. Përballë vështirësive pothuajse të pamundura, njerëzit e fshatrave, luginave dhe ishujve të Greqisë u ngritën kundër Sulltan Mahmud II dhe morën përsipër fuqinë e forcave të armatosura perandorake osmane, kalorësit e saj turq, këmbësorët shqiptarë dhe egjiptianët e frikshëm. Pavarësisht nga fatkeqësitë më të tmerrshme, ata qëndruan derisa ndërhyrja ushtarake nga Rusia, Franca dhe Britania siguruan përfundimisht Mbretërinë e Greqisë. Mazower bashkon shkëlqyeshëm fillesat e ndryshme të historisë. Ai na merr në mendjet e komplotistëve revolucionarë dhe tmerret e qyteteve të rrethuara, historitë e priftërinjve shëtitës, marinarëve dhe skllevërve, heronjve të paqartë dhe grave dhe fëmijëve të pambrojtur që luftojnë për të qëndruar gjallë mes një konflikti brutaliteti të jashtëzakonshëm. Duke u shtrirë në të gjithë Mesdheun Lindor dhe shumë më gjerë, ai eksploron vendin qendror të luftës në krijimin e romantizmit dhe një lloj të ri të politikës që kishte vullnetarë që dynden nga e gjithë Evropa për të vdekur në mbështetje të grekëve.

Shtëpia Botuese

Botart

Numri i faqeve

536

Autori

Mark Mazower

Komente

Nuk ka ende komente