Gjenikonomia

1,200 L

Nëse do të kërkosh të kuptosh botën në të cilën jeton, ky libër është një rrugë e shkëlqyer. Lexuesi i tij pajiset me një mal informacionesh dhe provokimesh të cilat do të të ndihmojnë ty sesi ta shohësh botën. Pasi ta kesh çuar në fund së lexuari, bota nuk është më kaq e fshehtë, mistike apo e frikshme. Prandaj, ky libër është kthyer në një bestseller botëror në këto vite.

SKU: 9789951721301 Kategoria , Tag:

Cila është më e rrezikshme; një armë apo një pishinë? Çfarë kanë të përbashkët nxënësit e shkollave dhe mundësit sumo? Përse tregtarët e drogës ende jetojnë me shoqëruesit e tyre? Sa kushton për tu bërë një prind i vërtetë? Si ka ndikuar legalizimi i abortit në shkallën e krimit të dhunshëm? Këto nuk mund të tingëllojnë si pyetje tipike për një ekonomist; Njëri nga autorët, Stiven D. Levitt nuk është një ekonomist tipik. Ai është një dijetar shumë i njohur që studion enigmat e jetës së përditshme – që nga mashtrimi dhe krimi tek sportet dhe rritja e fëmijëve – përfundimet e të cilave na sjellin në mendje mençurinë tradicionale. Gjenikonomia është një bashkëpunim i ri mes Steven D. Levit dhe Stephen J. Dubner, ky i fundit një gazetar dhe autor i vlerësuar me disa çmime. Zakonisht, ata e fillojnë me një mal të dhënash dhe me një pyetje të thjeshtë. Disa nga këto pyetje kanë të bëjnë me çështjet e jetës dhe vdekjes; Të tjerët kanë një cilësi të çuditshme. Kështu, fusha e re e studimit që përfshin ky libër: Gjenikonomia. Nëpërmjet rrëfimit të fuqishëm dhe depërtimit të thellë, Levitt dhe Dubner tregojnë se ekonomia është thelbësisht studimi i nxitësve; – se si njerëzit marrin atë që dëshirojnë ose kanë nevojë; sidomos, kur njerëzit e tjerë duan ose kanë nevojë për të njëjtën gjë. Në Gjenikonomi ata eksplorojnë anën e fshehur të çdogjëje. Mënyrën e brendshme të punës së një bande; të vërtetat rreth agjentëve të pasurive të paluajtshme; Mitet e financimit të fushatave; Shenjat treguese të një mësuesi mashtrues; Sekretet e Klu Klux Klan, etj.. Ajo që i bashkon të gjitha këto histori në një është besimi se bota moderne, pavarësisht nga një kompleksitet i madh dhe mashtrimi i vërtetë, nuk është e padepërtueshëm, nuk është e panjohur dhe, nëse bëhen pyetjet e duhura, ajo është edhe më intrigues ngasa ne e mendojmë. Gjithçka që duhet është një mënyrë e re e të vështruarit. Gjinekonomia krijon këtë premisa të pazakontë: Nëse morali përfaqëson se si do të dëshironim që bota të punojë, atëherë ekonomia përfaqëson atë se si funksionon aktualisht. Është e vërtetë që lexuesit e këtij libri do të armatoset me thashetheme të mjaftueshme dhe histori sa për të kaluar një mijë koktejle. Por Gjinekonomia mund të ofrojë më shumë se kaq: Ajo do të ripërcaktojë fjalë për fjalë mënyrën se si e shohim botën moderne.

Komente

Nuk ka ende komente