Iliada

1,500 L

‘Iliada” është monumenti më i vjetër i shkrimit të lashtë grek, i krijuar nga gjeniu gjysmë legjendar i verbër Homeri. Iliada datohet paraprakisht në shekullin 8-9 para Krishtit. e., dhe ngjarjet e përshkruara në të datojnë në shekullin 13-12 para Krishtit. e., kur nën muret e të mëdhenjve qytet antik u shpalos nga lufta afatgjatë e Trojës.

SKU: 9789994342045 Kategoria

‘Iliada” , është një poemë epike greke e lashtë, në heksameter daktilik. Vendosur gjatë Luftës së Trojës – rrethimi dhjetëvjeçar i qytetit të Trojës (Ilioni) nga një koalicion i shteteve ake – tregon për betejat dhe ngjarjet gjatë javëve të një grindje midis mbretit Agamemnon dhe luftëtarit Akil. Edhe pse historia mbulon vetëm disa javë në vitin e fundit të luftës, Iliada përmend shumë nga legjendat greke rreth rrethimit; ngjarjet e mëhershme, si mbledhja e luftëtarëve për rrethimin, shkaku i luftës dhe shqetësimet që lidhen me të, duket të shfaqen afër fillimit. Pastaj tregimi epik merr ngjarjet që profetizohen për të ardhmen, siç është vdekja e afërt e Akilit dhe rënia e Trojës, megjithëse tregimi mbaron para se të ndodhin këto ngjarje. Megjithatë, pasi këto ngjarje janë paracaktuar gjithnjë e më shumë, kur mbaron, poema ka dorëzuar një tregim pak a shumë të plotë të Luftës së Trojës.

Shtëpia Botuese

Onufri

Numri i faqeve

632

Autori

Homeri

Komente

Nuk ka ende komente