Ditët e fundit të Musolinit

1,200 L

Musolini ka vdekur dy herë. Herën e parë vdiq më 25 korrik 1943, si “udhëheqës” i plotfuqishëm i Italisë fashiste.

SKU: 9789928063557 Kategoria

Herën e dytë, më 28 prill 1945, kur ra nën breshëritë e armëve të partizanëve italianë, në zbatim të”vendimit” të marrë nga drejtuesit e lëvizjes kryengritëse milaneze. Vdekja e Musolinit bën pjesë në një kontekst që nuk është vetëm ai i luftës ndërmjet aleatëve të perëndimit dhe asaj që mbeti nga koalicioni hitlerian. Ajo është pjesë e një loje ndërmjet drejtuesve perëndimorë dhe sovjetikëve, madje ndërmjet britanikëve dhe amerikanëve. Por akoma më shumë ajo vë kundër njëri-tjetrit vetë italianët: fashistët kundër anti-fashistëve, komunistë në pozita të forta por në konkurrencë me perfaqësuesit e Rezistencës, të cilët po ashtu kishin mosmarrëveshje midis tyre.

Komente

Nuk ka ende komente