Agjente Sonja

1,500 L

“Agjente Sonja” është kalvari i jetës së një gruaje – një jetë që përfshin ngritjen dhe rënien e vetë komunizmit dhe që ndryshoi kursin e historisë. Historia e saj deri tani nuk ishte treguar kurrë.

4 stok

SKU: 9789928341136 Kategoria , Tag:

Kjo është agjente Sonja! Ursula Kuçinski ishte në të njëjtën kohë nënë, shtëpiake, shkrimtare, teknike e kualifikuar radioje, kryespiune, korriere, sabotatore, krijuese bombash, luftëtare e Luftës së Ftohtë dhe agjente sekrete. Emri i saj i koduar ishte “Sonja”. Dhe kjo është historia e saj. Në një fshat të qetë anglez në vitin 1942, një grua shtëpiake elegante doli nga vila e saj për të bërë shëtitjen e zakonshme me biçikletë. Gruaja të cilën fqinjët e njihnin me emrin zonja Bërton, ishte një nënë e përkushtuar me tre fëmijë dhe dukej se mishëronte më së miri familjen rurale britanike. Mirëpo, në vend që të shkonte në dyqan e të bënte blerje me bllokun e triskave, ajo nxitoi nëpër Oksfordshir për të marrë informata shkencore nga njëri prej fizikanëve bërthamorë më gjeni të vendit. Sekrete të cilat do t’ia përcillte Qendrës së Zbulimit Sovjetik me anën e një radiotransmetuesi, që e fshihte në fund të oborrit të vilës së saj. Zonja Bërton – me emrin e vërtetë Ursula Kuçinski dhe me atë të koduar “Sonja” – nuk ishte vërtet një shtëpiake britanike, por një hebreje gjermane, një komuniste e përkushtuar, kolonele e Ushtrisë së Kuqe të Rusisë dhe një spiune shumë e përgatitur. Plani për të vrarë Hitlerin kur ajo vepronte në Zvicër, veprimtaria e spiunazhit që zhvilloi kundër japonezëve në Mançuri dhe ndihma që i dha Bashkimit Sovjetik për të prodhuar bombën bërthamore, ishin vetëm disa nga operacionet më të rrezikshme të spiunazhit të shekullit të njëzetenjëtë të zhvilluara nga Sonja.

Komente

Nuk ka ende komente